Ad

Thursday, December 2, 2010

Kuih KENTOT dan samBaL TAUN

Bahagian 1 : Kuih Kentot

Hurm korang pernah makan kuih Kentot dan sambal TAUN ? Konpem tak pernah kan? kan?

Last Friday, family haku sekali lagi mengadakan doa selamat, tahlil dan majlis kesyukuran. Nie kira kenduri mengejut, sebabnya the whole family tak tahu kecuali mak long dengan atok. Majlis nie bertujuan untuk doa selamat Ayien dan Amien sebelom bersunat + Zahar Convo + Adila nak menghadapi SPM (rasernya dah banyak paper yang dier jawab, sekarang baru nak wat majlis doa selamat..hohoh)

kemenangan setelah berpisah dengan adik kembar..hohohoh 

jebon zahar habis belajar

budak gemok spm sedang mkn dan senyum


Maka berlari- lari jebonlah satu keluarga balik Selayang...Nasib baik haku dan mak tam cuti, maka tak payahlah kami berlari-lari jebon..
ps : kengkawan, sorry yer tak jemput, sebab Jmaat baru tahu..dan haku konpem korang sebok dengan karier masing-masing=)

kenduri di teratak Pak DIn


Haku membantu mak tam memotong sayur, membasuh ayam (ayam betol ok, bukan ayam kat lorong Haji Taib..pfftss) dan membuat adunan kuih Kentot..

Bahan-bahan untuk menyediakan kuih Kentot adalah TEPUNG GANDUM + TEPUNG UBI + TEPUNG BERAS dan campurkan sedikit AIR KAPUR..ciri-ciri kekentotan tak akan terhasil sampai lah korang gaul sekawan tepung dan air kapur tu bersama-sama. Uli dan uli..uli lagi sampai mengeluarkan BAU KENTOT!!!!! yehhh. Nie bukanlah bau ketot yang korang dah tahan selama seminggu yang tinggal di hujung-hujung punggung..Bukan yer....

Haku pon memberanikan diri mencium adunan kuih Kentot terbabit, harap-harap haku tak terkentot-kentot maser kenduri nanti..mak teh penah kentot depan tv maser orang masjid baca tahlil..pftsss...pastu buat muker relax jer cam tak der salah..siyes...kotor..nasib baik Pak Teh sanggup menerima Mak teh seadanya..Maka haku tak nak perkara yang sama terjadi...


adunan kuih kentot

Ok2.Berbalik pada adunan kuih Kentot..Biler diamati dengan deria raser petite lagi hobbit haku nie, tak da lah plak haku bau kentot...Rupa-rupanya Bau kentot yang dimaksudkan adalah bau ammonia yang terhasil akibat daripada tindak balas tepung dan ayer kapur..cheh.....

Nama penuh kuih nie ialah KUIH KASWI....atau nicknamenya kuih Kentot..giler!!!


Bahagian 2 : sambal TAUN

sambal TAUN serius super sedap lagi pedas mencakar bumi..meleleh ayer hidung dan ayer ketiak..hanya yang cekal bisa menghadapi kepedasannya..

Arwah nenek rajin dan master dalam menyediakan sambal TAUN. sambal TAUN tak der kena mengena dengan penyakit taun atau demam kepialu..biler tanya nenek, nenek cakap " KALAU MAKAN sambal TAUN, konpem badan kau berpeluh-peluh dan panas macam org kena demam taun..hhahah..siyes..nenek super creative...


sambal TAUN dihasilkan daripada cili padi yang di'blend' bersama-sama bawang (tak sure haku bawang apa). Kemudian humban dalam kuali + minyak sikittt + garam dan sedikit perasa (kalau family haku tak da maknanya sikit, SELORI AJI diletaknya)...GOreng sehingga hitam TAPI BUKAN HANGIT...

Dikala inilah korang akan menangis, bersin dan sebagainya sebab keperitan cili di udara yang mencengkam lubong hidong...LAgi besar lubang hidong korang, lagi keraplah korang terbersin...

Dulu Mahadi tak tahan pedas, tapi sebab sedap punya pasal, ditahannya lidah, tekak dan perot...Sekarang mak lang dan mak tam menjadi pewaris sambal TAUN..Hidup sambal TAUN!!!

siyes pedas nak mampos
becak tiak lah

3 comments:

  1. nad,kuih kentut memang glamer masa aku kat teknik.memang nama sinonimnya adalah kuih kentut.sambal taun tu memang super duper pedas.dekat nak sama taraf sambal ayam penyet.boleh tercabot hidung.hahaha...

    p/s:ko x jemput aku pun sedangkan aku xde karier.sedih la..sob..sob..sob..:(

    ReplyDelete
  2. alah semua org dh tahu keuh kentot ngan sambal taun ker?

    damn

    haku jer lembap..

    hurm konepm ke koma nak dtg?

    (eh tp adha cuti jumaat kan? huhu)

    baru tahu ler hari tue

    sok kiter jumper yer

    yahuuuuuuuuuuu

    ReplyDelete
  3. hahaha..bukan bangsa hobbit ni selalunye lambat ke?

    ReplyDelete

chanT-chanT from The HearT